Kortillisista järjestyksenvalvojista voi tulla tulla pulakin, jos sisäministeriön esitys toteutuu.

 

Sisäministeriössä ollaan suunnittelemassa tapahtumien järjestäjien kannalta hankalia muutoksia. Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) johtaman ministeriön kokoaman työryhmän tekemän ehdotuksen mukaan tilapäisten järjestyksenvalvojien käytöstä luovuttaisiin ja järjestyksenvalvojien koulutusta pidennettäisiin ja vaativuutta kiristettäisiin.

Tällä hetkellä tilapäisiä järjestyksenvalvojia voidaan käyttää yleisötilaisuuksissa poliisin luvalla. Tilapäisillä järjestyksenvalvojilla ei ole kaikkia järjestyksenvalvojan toimivaltuuksia tai oikeutta kantaa voimankäyttövälineitä, ja tilaisuudessa on oltava myös kortillisia järjestyksenvalvojia. Luvan antaa paikallinen poliisi. Heillä on paras tieto siitä, säilyykö yleinen järjestys ja turvallisuus, jos osa järjestyksenvalvojia on tilapäisen statuksella. Lupakomisariolla on myös valta olla myöntämättä lupaa tilapäisten järkkäreiden käyttöön.

En kirjoita tästä siksi, että sisäministeriön ehdottamat uudistukset vaikeuttaisivat Naapurinvaaralla tapahtumien järjestämistä. Järjestyksenvalvojat ovat meillä kaikki kortillisia, liikenteen ohjauksessa on henkilöitä, joilla ei jv-korttia ole. Joka vuosi järjestämme täydennyskoulutuksia ja peruskurssejakin.

Täydennyskoulutus on käytävä viiden vuoden välein. Koulutukset kuuluvat ohjelmaan tämänkin talven aikana. Niitä on järjestetty yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa. Siis, jos halukkaita löytyy, tervetuloa kursseille. Mikäli kurssitettava sitoutuu talkoisiin Napiksella, ei maksua kurssista peritä. Päinvastaisessa tapauksessa kurssilainen tai hänen taustayhteisönsä maksaa kurssin kulut.

Noin vinkkinä voisi heittää, ettei voimassa olevan kortin omistajan kannata jättää päivän mittaista täydennyskurssia käymättä. Kortillisille on jo nyt kysyntää eri tapahtumissa ja vaikuttaa siltä, että kysyntä ei tule vähenemään. Täydennyskurssi järjestetään Naapurinvaaralla 3.3. Peruskurssin osalta vastuu on tällä kertaa Tekemisen riemua Kainuussa- hankkeella. Aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Täydennyskurssi kestää päivän.  Peruskurssi 40 tuntia. Onkin vitsailtu järjestyksenvalvojien nykyisen peruskurssin oppimäärän vastaavan 50-luvulla poliisikoulussa annettua opetusta. Peruskurssi kannattaa käydä nyt, ennen kuin kurssin kesto on muuttunut vaikka 80 tunniksi.

Mainittakoon allekirjoittaneen hankkineen silloisen järjestysmieskortin kesällä 1978. Kortin sai marssimalla kahden passikuvan kanssa nimismiehen kansliaan ja leimaveron maksamalla. Muistaakseni kysyivät, että minne nuori mies on järjestysmieheksi menossa?

Vastasin, että Naapurinvaaralle ja Karankaan.

Meno tanssipaikalla oli silloin paljon villimpää kuin nyt. Järkkäreilläkin oli kovemmat otteet ja yleisökin riehakkaampaa käytökseltään. Eipä olisi järkkäreiden koulutus haitaksi ollut.

Puupenkkitaksilla haettiin asiakkaita useamman kerran illan aikana. Joko riehumisen takia kiinni otettuja tai sammuneita. Niin Napiksella kuin Karangassakin oli putka huonokuntoisia asiakkaita varten.

Onneksi kuvan tilanne on ollut nykyisin harvinainen.

Nykyisellään saattaa vuosikin mennä, ettei puupenkkitaksiin tarvitse laittaa ketään. Jotenkin jopa uskomatonta on, että esimerkiksi viime juhannusaattona (yleisöä 1250) järjestyksenvalvojien ei tarvinnut puuttua liiemmin yleisön käytökseen. Muutamille anniskelualueen ulkopuolelle tuoppinsa kanssa vaeltaneelle huomautettiin ja omasta pullostaan ryyppyjä ottaneita kehoitettiin laittamaan pullo pois, ennen kuin järjestyksenvalvojat sen näkee.  Asiakkaan ihmetellessä, ettekö te ole järkkäreitä, hänelle vastattiin, ettemme ole vielä nähneet.

Ongelmia mahdollisesti aiheuttavien henkilöiden kohdalla käytetään harkintaa henkilön pyrkiessä huvipaikalle. Porttikieltoahan ei siis ole, ainakaan virallisesti. Joillekin on kieltämättä tehnyt mieli sanoa, että hänet kutsutaan nimellä ja lehti-ilmoituksella erikseen, sitten kun katsotaan asia ajankohtaiseksi.

Leppoisaa on siis meininki Naapurinvaaralla nykyisin ja tuskin muillakaan tanssipaikoilla järjestyksen ylläpitäminen on ylivoimaista.

Lupaviranomainen on edellyttänyt 100 asiakasta kohden yhtä järkkäriä meidän tanssipaikalla. En tiedä, mikä mitoitus on muissa yleisötapahtumissa, mutta urheilutapahtumien ja muiden sellaisten osalta tilapäisten järkkärien kieltäminen tietää ongelmia sekä lisäkustannuksia. Eniten haittaa on vuosittain toistuvien massatapahtumien järjestäjille. Julkisuudessa on esillä ollut muun muassa Jyväskylän MM-rallin kohtalo. Palveluita tuottavilta firmoilta apua mahdollisesti saa. Maksua vastaan, ja jo muutamankin jv:n kustannus on yhdeltä illalta tuhansia euroja.  Jo nyt on kuumimman kesäsesongin aikana ilmennyt pulaa kortillisista järjestyksenvalvojista. Pahimmassa tapauksessa kortillisia järkkäreitä ei saa rahallakaan.

Jos sisäministeriön kaavailema muutos toteutuu, on tässä tulonhankinnan mahdollisuus urheiluseuroille, metsästysseuroille ja vastaaville sekä yksittäisille jv-kortin omaaville henkilöille. Siksikin kannattaa yhdistysten järkkäreitä kouluttaa, koska se on vielä taloudellisesti ja ajallisesti järkevää. Samoin kortin omaavien käydä täydennyskurssi, mikäli viisi vuotta on täyttymässä.

Täytyy sanoa, etten  ymmärrä kuinka tilapäisten järjestyksenvalvojien käytön kieltäminen edistäisi yleistä järjestystä ja turvallisuutta Suomessa.  Julkisuudessa järjestyksenvalvontaan liittyneet ongelmat ovat olleet ”oikeiden” järkkäreiden aiheuttamia. Ei tanssipaikkojen ja muiden yleisötapahtumien vapaaehtoisten järkkäreiden. Muutosehdotusten toteutumisesta aiheutuisi suurta haittaa kaikenlaiselle yhdistystoiminnalle ja yhteisöllisyydelle. Bisneksen mahdollisuudet paranevat turvallisuuspalveluiden kouluttajille ja turvallisuusalan yrittäjillä.

Hyvä uutinen lopuksi. Yli viiden kilometrin mittainen Naapurinvaarantie on ensi kesän päällystysohjelmassa. Jo oli aikakin, eipä tuosta voi muuta todeta.

 

Pertti Granqvist

Sotkamon Nuorisoseura ry:n hallituksen jäsen.

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä