Tempparit Napiksella ja uusi testamentti

 

Keskisuomalainen-lehti ja suomalainen start up-yritys NayaDaya Oy ovat analysoineet, miten koronavirusepidemiaan liittyvät uutiset vaikuttavat suomalaisten tunteisiin ja käyttäytymiseen.

Kuuden viikon aikana maakuntalehtien uutisista kerätyn tunnedatan analysointi paljastaa, että kansalaisten kokemuksia on hallinnut pelko. Pelon määrä on kasvanut tartuntojen lisääntyessä.

Silja Tenhunen oli seurannut koronauutisoinnin tunnedatan analysointia syksyn aikana. Hän kommentoi näkemäänsä ja kuulemaansa NayaDaya Oy:n tiedotteessa:

”Hyviä ja huonoja uutisia koskeva seuranta on keskeinen osa journalismia, mutta samat tarinat tai jatkuva valistus eivät välttämättä palvele toimittajia eivätkä lukijoita. Pitkittyvä kriisi uuvuttaa eikä tarjoa enää yhtä paljon uusia näkökulmia eikä ratkaisuja."

Paikalleen sanottu.

 

Uutisointi on ollut koko epidemian ajan pelkokerrointa lähinnä lisäävää.  Jos dramaattista aineistoa ei ole löytynyt Suomesta, on sitä haettu ulkomailta.

Jos ei muuten, niin on tilattu ruumiskontteja uuden Keskussairaalan nurkalle. Vieläkö siellä lienevät?  Tai on saatu joku ”asiantuntija” ennustamaan kalmanhajuista talvea ja epidemian kestämistä ties kuinka kauan.

Valistus on ollut jatkuvaa jaukkaamista maskien käytön tarpeellisuudesta. Maskien, joita ei ainakaan Sotkamossa kovin paljon käytetä.

Silmämääräisesti arvioiden paljon vähemmän kuin Kajaanissa.

Maskien, joiden käyttö ei ollut tarpeellista keväällä. Nyt yllättäin on.  Kuka teki kaupat ja kuka sai rojaltit?

Olin eräässä tilaisuudessa, jossa lähes kaikilla oli maskit.

Kun koitti väliaika, riisuttiin maskit, juotiin kahvit ja syötiin pullat. Istuttiin samoissa pöydissä. Sitten taas maskit naamalle ja esitystä seuraamaan.

 

Tätä kirjoitettaessa keskiviikkona 28.10 on kulunut kuukausi viimeisimmästä koronatartunnasta Sotkamossa.

Oli yllättävää, etteivät syyslomat, pesäpallo-ottelut ja tanssit levittäneet koronaa Sotkamoon. Oikeastaan kaiken järjen vastaista peilattuna pelottelun ja paasauksen määrällä lähikontaktien välttämisestä.

Todellisuudessa koronaa ei levitetty, pelkoa sitäkin enemmän.

Vähemmälle tai olemattomalle on jäänyt faktojen kertominen. Esimerkkinä olkoon Suomen kuolleisuusluvut ja kuolleiden keski-ikä.

Yhdessä THL:n eli Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tiedotteessa kerrottiin, etteivät kuolleisuusluvut ole Suomessa nousseet.

Koska koronan uhrit ovat ikäluokkaa, jonka kuolo korjaisi muutenkin. Koronaan kuolleista 352 henkilöstä 70-90+-vuotiaita on 311.

Suurin kuolleisuus on ikäryhmässä 80-89 vuotta, 149 henkilöä.  Kuolleiden keski-ikä  on 84 vuotta.

 

Oletteko muuten huomanneet, ettei viranomaisten ohjeissa mainita tanssipaikoista. Edustamme alakulttuuria, jonka mainitsemista kierretään viimeiseen saakka.

Puhutaan lähikontaktien välttämisestä, ohjeiden noudattamisesta ja muuta diipaduupaa. Yli 50 hengen yleisötilaisuuden järjestäminen on sallittua kun näitä ohjeita noudatetaan.

Jokainen ymmärtää, ettei tanssiessa voi lähikontaktia välttää, eikä käyttää maskia.

Mitään ei ole muuttunut elokuun alun jälkeen sen suhteen, että onko lupa järjestää tansseja vai ei. Viranomaiset eivät ole pystyneet ottamaan tähän kantaa.  Tai siis halunneet.

Vaikka Kainuussa tilanne on koronan suhteen hallinnassa, ei tansseja kannata järjestää.  Taustalla on ihmisten mieliin iskostettu pelko. 

No, pelot haihtuvat viimeistään rokotteen käyttöönoton myötä. Aiemminkin, kun epidemian vauhti hiipuu Kainuun lisäksi muualla maassa.

Kyllä me vielä tansseja järjestetään. Se mikä nousee ylös, tulee joskus alas. Tarkoitan tällä tartuntojen määrää.

Ja ihmiset huomaavat, ettei se korona oikeasti ole sen kummempi lentsu kuin muutkaan kulkutaudit.

Kerrottakoon nyt kaikille, että sairastuin maaliskuun alussa RS-viruksen aiheuttamaan flunssaan. Eikä se tauti ryhtynyt parantumaan. Juhannuksen jälkeen todettiin sydämen vajaatoiminta ja verenpainetauti.

Flunssalla oli näiden puhkeamiseen suuri osuus.

Nyt ollaan toipumassa. Syksyllä lähdin tansseista pois hyvissä ajoin ennen puolta yötä. Nyt jaksaisi olla jo tappiin saakka.

 

Torstaina 29.10. nähdään televisiossa ”Temppareiden” jakso, missä he ovat Naapurinvaaralla.

On se jakso ollut Ruutuplussassa nähtävillä jo aiemmin. Sen verran juonipaljastusta, ettei Naapurinvaaran lähimaastossa tehdä sitä, mitä ennen lepikossa tehtiin.

Ne touhut touhutaan ohjelmassa Nuasjärven saaressa tai Aatelin lomahuoneistoissa.

 

Jos olette seuranneet Temptation Island-ohjelmaa, on teille gongi tuttu. Sami Kuronen pamauttaa gongia aina silloin kun sinkkujen kanssa juhlineilla tytöillä tai pojilla on touhu lähtenyt lapasesta.

Uuden Testamentin uuteen käännökseenkin on tuo gongi päässyt.

Korinttolaiskirjeen 13. luvun alku kuului ennen näin: "Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielellä, mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali."

Tässä sitten TIS-henkinen uusi käännös: Vaikka puhuisin ihmisten ja enkelien kielellä, ilman rakkautta olisin vain kumiseva kaiku tai pamahtava pelti."

 

Pertti Granqvist

Kirjoittaja on SLP-Media Kainuun uutistoimittaja ja Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen.

 

 

Naapurinvaaralla odotetaan talvea ja tulevaa kesää.

 

Emme ole tapahtumienjärjestäjä, sanoi ministeriö

 

Suomi on maailman toiseksi pahiten korruptoitunut valtio.  Kärkipaikkaa pitänee nimeltä mainitsematon itäinen naapuri.

Kun Flow Festival Oy sai Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 780 000 euroa erityisavustusta, haistoin palaneen käryä.

Palaneen käryn haju oli kulkeutunut myös Iltalehden toimitukseen.

Tiistaina 13.10 Iltalehti julkaisi artikkelin, jossa kerrottiin Flow Festival Oy:n jakaneen kahtena viimeisenä vuotena 2,2 miljoonaa euroa osinkoja osakkailleen.

Kyseessä ei ole suomalainen yhtiö. Vuonna 2018 Flow Festivalin osakkeista 60 prosenttia siirtyi ulkomaiseen omistukseen.

Iltalehden tietojen mukaan nämä osakkeet omistaa Luxenburgiin rekisteröity holdingyhtiö LMF Luxco S.A.R.L.

Iltalehden tietojen mukaan Flow Festival Oy on edellisinä vuosina jakanut ilmaislippuja muutamille kansanedustajille.

Tuskin lahjonta on muutamaan lippuun rajoittunut. Peli on siis raakaa ja epärehellistä. On oikein, että Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut erityisavustusta koronapandemian vuoksi peruuntuville tai ennakoitua pienempinä toteutuville kulttuuritapahtumille.

Ei ole oikein, että avustusta annetaan toisille ja toiset jätetään ilman.

”Korona on kurittanut kulttuuritoimijoita kovalla kädellä. Siksi on tärkeää, että tämän vuoden lisätalousarviossa on pystytty ohjaamaan lisätukea kulttuurille ja taiteelle”, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi ministeriön tiedotteessa.

Sotkamon Nuorisoseura haki erityisavustusta.

Emme saaneet.

Me emme ole ministeriön mielestä tapahtumanjärjestäjä. Emmekä järjestä kulttuuritilaisuuksia.

.

Mitenkään muuten ei voi ymmärtää Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä erityisavustusten jakamisesta koronapandemian vuoksi peruuntuville tai ennakoitua pienempinä toteutuville kulttuuritapahtumille 2020.

 

Omasta mielestämme olimme oikeutettuja sitä saamaan. Maaliskuun, huhtikuun, toukokuun, kesäkuun ja heinäkuun ajalta.

Emme saaneet.

Mutta Gramofoni Oy sai kesätanssilavatoiminnan suunnittelun ja järjestämisen kuluihin 55 000 euroa.  Flow Festival Oy Flow-festivaalin järjestelyn ja suunnittelun kuluihin 780 000 euroa.

Kuudeslinja Oy sai Vakiintuneiden festivaalien (Flow-jatkot, VUM Open Air, Carlings -festivaali, We Love Helsinki - festivaali, Death Fest) järjestämiseen 2021 liittyvään yhteistyöhön ja toteuttamiseen. 200 000 euroa.

Qstock Oy QStock -festivaalin suunnittelun ja toteuttamisen kuluihin 400 000 euroa.

Taidekeskus Salmela Oy koronan aiheuttaman ryhmämyynnin ja tapahtumien lipunmyynnin korvaamiseen 250 000 euroa.

 

Joensuun Töminä Oy Ilosaari-festivaalin toimintaedellytyksien turvaamiseen koronapandemiasta aiheutuneilta tappioilta 100 000 euroa.

Tampereen Kulttuurikamari Oy Valtteri-, Lumous-, Uusi Tampere-, Tammerfest-, teatterikesä -festivaalien suunnittelun ja toteutuksen kuluihin 115 000 euroa.

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO sai Rantajamit -tapahtuman järjestämisen ja toteuttamisen kustannuksiin 110 000 euroa.

Pyhäsalmen Tanssi ry sai käyttötalouden ja maksuvalmiuden turvaaminen korona-aikana sekä tulevan toiminnan turvaamiseen ja suunnitteluun 20 000 euroa

Jotain murusia tipahti Kainuuseenkin

Jouko Palorinne Oy Kajaani Fest -tapahtuman suunnittelun ja toteuttamisen kuluihin 20 000 euroa.

Ja siunatuksi lopuksi Ristijärven Kulttuuritapahtuma ry Veisuuvestivaali-tapahtuman suunnittelun ja toteuttamisen kuluihin 3 000 euroa.

Aamen.

 

Yllä olevasta huolimatta toivotamme näin julkisesti tiede- ja kulttuuriministeri, keskustapuolueen puheenjohtaja Annika Saarikon tervetulleeksi Kainuuseen ja Naapurinvaaralle.

Esittelemme mielellämme toimintaamme ja keitämme vieraalle lähtökahvit.

Kiitos kansanedustaja Merja Kyllöselle.  Hän kävi kyselemään asian perään ministeriössä saatuaan Nuorisoseuran lähettämän sähköpostin. Muut Kainuun kansanedustajat eivät edes viitsineet vastata sähköpostiin.

 

 

Kun me joskus taas järjestämme tansseja, niin purkakaa tuskaanne sisuksia ja pääkoppaa vellovasta koronapelosta somen sekä maakuntalehden tekstari- ja kommenttipalstojen sijaan Opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Tätä ministeriötä on kiittäminen, että tansseja järjestetään mahdollisimman pian.

 

 Pertti Granqvist

Kirjoittaja on SLP-Media Kainuun erikoistoimittaja

ja Sotkamon Nuorisoseura ry:n hallituksen jäsen.

 

 

PS: Virallisen tiedon mukaan maailman korruptoitunein maa on Somalia. Seuraavat mitalisijat menevät Syyrialle ja Etelä-Sudanille.

 

Sama.

 

 

 

Vallitsevan koronatilanteen takia emme järjestä tänä vuonna
Joulumessuja Itsenäisyyspäivänä Napiksella.
Tarjoamme Joulumessujen myyjille yhteystiedot Sotkamon Joulutorille.
Sotkamon Joulutori on Sotkamon yrittäjänaiset ry:n ja Sotkamon kunnan yhteistyössä järjestämä tapahtuma.
Tapahtuman ajankohdat ovat:
lauantai 28.11 klo 12-19, sunnuntai 29.11 klo 12-16,
perjantai 4.12 klo 12-19, lauantai 5.12 klo 12-19,
perjantai 11.12 klo 12-19, lauantai 12.12 klo 12-19, sunnuntai 13.12 klo 12-16.
(Kainuulainen joulutori siirtyy ulkotiloihin Kajaanihallista Kajaanin kauppatorille 11-12.12.)
perjantai 18.12 klo 12-19, lauantai 19.12 klo 12-19, sunnuntai 20.12 klo 12-16
torstai 31.12 klo 12-19 Kuusen karistajaiset
Sotkamon Joulutori löytyy Facebookista, jossa yhteys- ja ilmoittautumistiedot.
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Sirpa Partanen 050-5282055
Mainonta ja infot tulevat Sotkamon yrittäjänaiset ry:n  kautta.
Pöytäpaikat ovat ilmaiset, paikkoja torilla 5-8/päivä (kojuja, telttoja).