Kolme tuntia sitä kesti Itsenäisyyspäivänä.  Lähes tauotonta ihmisten ja autojen virtaa. Sitten vähän helpotti ja rapsakassa pakkassäässä ahkeroineet liikenteenohjaajat pääsivät huokaisemaan.

Naapurinvaaran kauden 2023 päättäneet Joulumessut oli yleisömenestys. Silmämääräisesti arvioiden väkeä oli reilusti enemmän kuin vuosi sitten. Ehkäpä tapahtuman markkinointiin panostaminen tuotti tulosta ja toisaalta ihmiset uskaltavat lähteä liikkeelle entistä rohkeammin.

Väentungos näkyi pysäköintipaikkojen lisäksi muun muassa pitkänä jonona kahvilan tiskille.

Myyjiä oli niin paljon kuin sisälle sopii ja muutama ulkopaikoillakin.  Vielä viime hetkellä myyntipaikoista oli kysyntää.

Naapurinvaara jää nyt noin kahden ja puolen kuukauden mittaiselle tauolle.  Talvitauon jälkeen ensimmäinen tapahtuma on 18. helmikuuta järjestettävä talkoolaisten pestuutilaisuus. Ensimmäiset tanssit ensi vuoden puolella ovat 24. helmikuuta.

Kiitos asiakkaille, talkoolaisille ja yhteistyökumppaneille kuluneesta vuodesta ja hyvää joulua sekä onnellista uutta vuotta. Tavataan tanssseissa kevättalven koittaesssa!

 

 

 

Sotkamon Nuorisoseuran vuosittain myöntämän tunnustuksen Jaakon Puukon päätti Nuorisoseuran hallitus antaa tänä vuonna Sotkamon Metsänhoitoyhdistykselle. Perusteluna pitkäkestoinen yhteistyö Sotkamon Nuorisoseuran kanssa maaseutu- ja metsäiltamien järjestelyissä sekä erityisesti sponsoreiden hankinnassa tapahtuman tueksi.

Vuonna 1999 alkanut iltamaperinne katkesi koronan takia 2020. Kahden vuoden tauon jälkeen iltamat järjestettiin taas 2022 ja yleisöä saapui lähes 1 000 henkeä. Kuluvana vuonna järjestelyihin oli käytettävissä enemmän resursseja ja lokakuisena lauantaina Naapurinvaaralla tanssi, lauloi karaokea ja nautti tarjoilusta sekä toistensa seurasta yli 1 000 eri puolilta Kainuuta saapunutta iltamavierasta.

Tapahtuman yhteisöllistä merkitystä ei voi väheksyä. Osallistujilta saadun palautteen mukaan iltamat olivat taas kerran pimeän syksyn kohokohta ja valopilkku.

Sotkamon Metsänhoitoyhdistyksellä on muitakin ansioita kuin tapahtumantuottajana toiminta. Metsänhoitoyhdistys harjoittaa korjuupalvelua ja yhdistyksen tekemien metsänhoitotöiden määrä on vuosittain 1500 hehtaarin luokkaa.

Vuonna 1936 perustetun yhdistyksen liikevaihto on noin neljä miljoonaa euroa. Liikevaihdosta noin puolet tulee korjuupalvelusta. Toimihenkilöitä on yhdeksän.  Jäseniä yhdistyksessä tällä hetkellä on 1395.

Jaakon Puukko muistuttaa Nuorisoseuran kunniapuheenjohtajan Jaakko Olavi Sorvarin (1924-1994) työstä seuran ja Sotkamon hyväksi.  Jaakon Puukolla on muistettu ansioituneita henkilöitä ja yhdistyksiä vuodesta 1995 lähtien.

Jaakko itse muotoili palkitsemisen ehdoiksi miehen työn Sotkamon ja Kainuun hyväksi. Ja myös myönteisen suhteutumisen Sotkamon Nuorisoseuraan ja yhteistyön Nuorisoseuran kanssa.

Vaikka ehdoissa oli maininta miehen työstä, voidaan Jaakon Puukko antaa naiselle. Vuoden 2022 Jaakon Puukon otti vastaan kajaanilainen tangoprinsessa Hanna Hirvonen.

Jaakon Puukko 2023 luovutettiin sunnuntaina Sotkamon Nuorisoseuran syysvuosikokouksen yhteydessä.

 

Sotkamon metsänhoitoyhdistyksen puolesta tunnustuksen ottivat vastaan toiminnanjohtaja Mika Korhonen, mhy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Huttunen ja varapuheenjohtaja Pertti Mustonen.

Nuorisoseuraa edustivat puheenjohtaja Maija Granqvist, varapuheenjohtaja Janne Malinen ja sihteeri Aija Heikkinen.

Syysvuosikokouksessa valittiin Sotkamon Nuorisoseuran puheenjohtajaksi kaksivuotiskaudelle 2024–25 Maija Granqvist.

Yhdistyksen hallituksen jäsenet vuonna 2024 ovat Janne Malinen, Maaria Haikola, Minna Pyy, Pertti Granqvist, Antti Soinila, Mervi Piipponen, Pertti Partanen, Minna Ronkainen, Pasi Ronkainen ja Tiina Juntunen

 

 

Kuvassa oikealta Maija Granqvist, Aija Heikkinen, Janne Malinen, Mika Korhonen, Jarmo Huttunen ja Pertti Mustonen.

 

 

Kaija Lustila lauloi lauantaina Naapurinvaaralla ”kun kuu nyt nousee.”  Aikoinaan Topi Sorsakosken tunnetuksi tekemä kappaleen sanat sopivat hyvin lauantai-illan tunnelmaan pihan puolella. Lähes pilvettömälle taivaalle noussut täysikuu toi mukanaan rapsakan pakkaskelin.

Sisällä Naapurinvaaralla oli välillä liiankin lämmin. Tunnelmaa ja tangoja mainoksen sanoja lainaten riitti koko illaksi. Tosin 400 asiakasta eivät tungosta onnistuneet saamaan aikaan. Erään asiakkaan sanoja lainaten lauantaina oli sopivan väljää tanssijoiden kannalta.

Toiset asiakkaat kyselivät, miksi väkeä ei enemmän tullut. Sinänsä hyvä kysymys ja siihen on olemassa muutama vastauskin.

Koronaan sairastuneista on kuultu viestejä. Vaikka korona ei enää yleisvaarallinen tartuntatauti olekaan ja useat koronaan sairastuneet ovat selvinnet vähemmällä kuin tavallisen syysflunssan saaneet, on huomaavaista pysyä altistuneena tai sairastuneen joukkotilaisuuksista pois.

Pikkujouluaika lienee myös vaikuttanut. Pikkujoulujen, työpaikkojen ja yhdistysten seosonkiaika on.

Loistavan äänen omaavan Kaija Lustilan kanssa lauantai yleisöä viihdyttivät ja erityisesti tanssittivat PNP solistinaan Henry ”Dean” Jokinen.    Orkesterilla olivat uudet esiintymisasut ja voisiko sanoa habituksen tuovan mieleen rapakontakaiset orkesterit. Ne, joita näemme vilahdukselta silloin tällöin amerikkalaisissa elokuvissa.

Mutta musiikki oli suomalaista tanssimusiikkia. Sitä jalan alle menevää rennolla otteella esitettynä.  Encorena kuultiin Paul Kikerpuun esittämää pan-huilun soitantaa.

Tanssien osalta Naapurinvaara jää nyt kolmen kuukauden talvitauolle. Kevätkausi lähtee käyntiin 24.2. Kevään ja osa kesän ohjelmistoa julkaistaan 30.11. Ohjelmisto löytyy mainitun päivämäärän jälkeen muun muassa Napiksen nettisivuilta.

Joulumessut, suuri myyjäistapahtuma järjestetään 6. joulukuuta. 50 erilaisten tuotteiden myyjää on paikalla ja päivän aikana odotetaan Naapurinvaaralla käyvän useita tuhansia ihmisiä.

Kiitos menneestä tanssikaudesta yleisölle talkoolaisille ja yhteistyökumppaneille!

 

Teksti, kuvat ja myöhemmin julkaistava video: Pertti Granqvist