Järvet ovat vapautuneet jääpeitteen kahleista, lunta on enää Vuokatinvaarojen rinteillä ja koivut vihertävät hiirenkorvien ansiosta. Yön musta synkkyys on poissa, aamuyön tuntien aikana maisemat verhoutuvat läpinäkyvään, siniseen hämärään.

Ollaan kesän kynnyksellä.   Muutaman viikon päästä käy todeksi 60-luvun tanssimainosten slogani ”Vaaran luonto vehmaimmillaan- Kainuun tyttö kauneimmillaan.”

Vaikka luonto on heräämässä talviuniltaan, tanssien yleisöstä osa on talvihorroksessa.  Heräämistä on kuitenkin tapahtunut, koska lauantain 300-päisestä yleisöstä silmämääräisesti arvioiden suurin osa oli paikallisia. Matkailulaitoksissa on menossa vuoden hiljaisin aika.

Pudasjärveltä saapui 30-hengen ryhmä. Ryhmänvetäjä Heimo Turunen kertoi tavoitteena olleen 40-hengen suuruisen porukan

Yleisöä oli viihdyttämässä ja erityisesti tanssittamassa ennestään tutut Virpi Piippo ja viime syksynä yleisön mieliin, ja sielujen syvyyteen laulanut Laihian mies Juha Hautaluoma. Virpille keikka oli jo toinen tälle vuodelle, koska hänet jouduttiin sairaustapauksen takia kutsumaan maaliskuussa hätiin.

Mainittakoon, että kohtuullisen lähellä Naapurinvaaraa asuvana Virpi on yksi niin sanotuista varalla olevista artisteista.

Sekä Virpi että Juha orkestereineen saivat yleisöltä kiitosta tanssittavan musiikin esittämisestä. Merkille laitettiin, että yleisöä oli tavallista enemmän paikalla tanssien loppuun saakka ja myös karaokebaarissa oli tunnelmaa ja erityisen hyviä tulkitsijoita. Tanssi-ilmoituksesta oli epähuomiossa jäänyt pois maininta karaokesta, mutta tuo pieni lapsus ei näköjään menoa ja meininkiä hidastanut.

Lauantai-illan hyviin uutisiin kuului kajaanilaisen Hanna Hirvosen pääsy tangofinaalien karsintoihin. Tangokuningattaren tittelistä Hanna kilpailee 7- 9.7 Seinäjoella.

Ennen Seinäjoen ”keikkaa” Hanna nähdään juhannusaattona Naapurinvaaralla yhdessä Kake Randelinin ja SMorkin voitosta kamppailevan Albert Salminen&The Gallantsin kanssa. Orkesterien Sm-kilpailun voittaja ratkaistaan helatorstain aattona.

 

Teksti: Pertti Granqvist

 

Kuvat ja myöhemmin julkaistava video: Olavi Heikkonen


 

 

Lumet ovat sulaneet ja kukat heränneet eloon Naapurinvaaralla.

 

Mukavaa, ettei muutamaan päivään tiedotusvälineissä ole koronaa mainittu sanallakaan. Jos nyt Ukrainan sodasta  jotain hyötyä, niin se on huomion kiinnittyminen pois koronasta. 

Natostakin on kirjoitettu ja kerrottu, jääkiekon MM-kisat vievät myös huomiota. Jospa korona, joka ei nyt enää tavallista lentsua kummempi taida olla, ei jatkossakaan median ykkösaiheena olisi. 

Kansalaisten ja sitä myötä median suhtautuminen koronaan on kevään kuluessa selkeästi muuttunut. Niin myös päättäjien. Siis koronapelko vähentynyt. 

Muutosta kuvaa hyvin aluevaltuutettujen käyttäytyminen: 

Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa 15.3 vain yksi valtuutettu oli ilman maskia. Aluevaltuuston kolmannessa kokouksessa 9.5 vain yhdellä valtuutetulla oli maski. 

Maskeja harvemmin näkee tanssien yleisöllä tai henkilökunnalla. Naapurinvaaralla talkooväkeä ei ole käsketty maskien pitoon, ei ole toisaalta maskien käyttöä kiellettykään. On korostettu erityisesti sitä, että tullaan terveinä talkoisiin ja noudatetaan käsihygieniaa. 

Yhtään koronatartuntaa tai edes altistumista ei ole Naapurinvaaralta kirjattu. Virallisesti siis, huhujen mukaan meiltä  ”entisen naapurin naisen exän nykyisen naisystävän exän nykyinen nainen” olisi viime kesänä saanut koronan.   

Menneet kaksi vuotta ovat olleet vaikeita tapahtumien järjestäjille ja myös tapahtumissa esiintymisellä elantonsa tienaaville. Vuoden 2019 yleisömääriin tuskin ainakaan tulevana kesänä päästään.  

Etelämpää  on kuulunut viestejä ihan kohtalaisista yleisömääristä tanssipaikoilla. Sotkamossa ja tietysti meillä Naapurinvaaralla odotetaan vilkasta, tapahtumien ja tanssien täyttämää kesää.  Sotkamon pitäjä on ollut olemassa 375 vuotta. Naapurinvaaralla järjestetään juhlavuoden kunniaksi 14.7 Sotkamo-iltamat 1960-luvun teemalla. Näihin iltamiin on ilmainen sisäänpääsy, paikalle on tulossa vanhempaa auto- ja traktorikalustoa ja yleisölle asukilpailu. Esiintyjinä muun muassa kuhmolaislähtöinen Minja eli ”M”  sekä sotkamolaiset  Vaarojen Viulistit. 

Heinäkuun 23. päivä järjestetään juhlatanssit. Tarjolla on 375 kunnan kustantamaa lippua ja 30.7 on se kesän päätapahtuma, Teräsniskan ja Ketosen esiintyminen. Juhannusta ja Kake Randeliinin keikkaa tietenkään unohtamatta.  

Juhlantanssseissa esiintyy sotkamolainen tangokuningas Pekka Mikkola Onnenpotku-orkesterin kanssa sekä Reeta&Lumo. 

Iltamissa on näppinsä pelissä Sotkamon kunnan kulttuurituottaja Marko Karvosella. Idea on hänen ja toteutus suurelta osin. 

Uutta on yhteistyö tanssien markkinoinnissa Jormuan lavan toiminnasta tänä kesänä vastaavan Gramofoni Oy:n kanssa. Jormuan ja Naapurinvaaran tansseja markkinoidaan yhteisilmoituksilla. Jormuasa tanssitaan perjantaina ja Napiksella lauantaina. 

Kesää odotellessa tanssitaan toukokuun 21. päivänä Naapurinvaaralla. Tervetuloa tansseihin ja pidetään yhdessä peukkuja Tangomarkkinoiden semifinaaalissa lauantaina laulavalle Hanna Hirvoselle. 

 

Pertti Granqvist 

 

Kirjoittaja on Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen sekä Naapurinvaaran Huvikeskuksen ohjelmisto- ja markkinointitiimin vetäjä. 

 

 

 Vilkas tapahtumakesä on odotettavissa.  Naapurinvaaran juhannus on tänäkin kesänä joukkotilaisuus.

Kajaanilainen Hanna Hirvonen on valittu kuluvan vuoden Tangomarkkinoiden semifinaaliin. Hanna Hirvonen on tuttu Napiksen kävijöille. Hän esiintyi 12.3 Saija Tuupasen sijaisena ja on tulossa juhannusaattona myös.

Aiemminkin Tangomarkkinoilla kärkipäähän sijoittunut Hanna valittiin jatkoon yleisön äänillä. Semifinaalissa kilpailee neljä yleisöäänillä valittua ja neljä tuomareiden valitsemaa. Hanna on siis kahdeksan parhaan joukossa.

Semifinaalit järjestetään 21. toukokuuta Vantaan Kulttuurikeskuksessa.  Semifinaaleista jatkoon pääsee neljä. Tangofinaalit ovat 9. heinäkuuta Seinäjoella.

Myös Tangokuninkaan titteliä tavoittelee Napiksen tanssiyleisölle tuttu nimi. Joonas Erkkilä esiintyi 24.7.2021 ja 1.1.2022 Naapurinvaaralla.

Seinäjoelta kotoisin oleva Joonas pääsi Hannan tavoin jatkoon yleisöäänillä.

Napiksen tanssiyleisö on tänä vuonna nähnyt kahden, ainakin semifinalistin ja toivottavasti myös finalistin esiintymisen.

Laulukilpailuun osallistui tänä vuonna 247 henkilöä.