Suomen päättäjiä on nyt pakko kiitellä ja kehua.  Ulkomailla reissanneille löytyi sentään jokin roti.   Viimeisin sykäys taisi olla samassa lentokoneessa Turkuun viime viikonvaihteessa Makedoniasta tulleet 26 altistunutta.

Päättäjät ymmärsivät lopultakin sen, miten ja mistä koronatartuntoja Suomeen tulee. 

Kaikki eivät ole tätä ymmärtäneet.

Suoran palautteen ja keskustelupalstojen sekä lehtijuttujen kommenttien perusteella Kainuussa Naapurinvaara on nostettu tikun nokkaan.

Teksti on ollut ajoittain vihapuheen tunnusmerkistön täyttävää.  On kehotettu pysymään pois tansseista, toivottu tansseissa kävijöille jopa kuolemaa ja kaikkea muuta paskaa.

On ennustettu Naapurinvaaran takia Kainuun kohta johtavan koronatartuntojen maakuntatilastoa.

Kainuun ja Naapurinvaaran lisäksi on vastaavasta merkkejä muuallakin maassa.  Kainuussa tämä räkytys on jotenkin vain eskaloitunut potenssiin 10.  Ehkä niistä ei pitäisi välittää. Suomi24-sivustolla olevien kirjoitusten perusteella noin kolmasosa kirjoittajista olisi ammattiavun tarpeessa.  Ehkä se tilasto, jonka mukaan tässä maakunnassa on nuorison käyttämää ilmaisua lainaten keskimääräistä enemmän ”vajukkeja”, on tällä tavoin ilmenevää todellisuutta.

Elokuun alussa yleisötilaisuuksien rajoituksia lievennettiin ja poistettiin kokonaan.  Kaikille tässä maassa ei sopinut ollenkaan, että tanssipaikat ja ravintolat avasivat ovensa.

Alkoi lähes järjestelmällinen trollaus. Trollausta ruokkivat toistuvat uutiset ”toisesta aallosta.”  Aiemminkin olen todennut, ettei ihmisillä ole taitoa lukea mediaa.   Siis kyseenalaistaa asioita.

Toisaalta näin uutistoimittajan kannalta tieto helpottaa. Voitkin kirjoitella ihan mitä sattuu, kaikki menee sukkana läpi.

Tanssejahan on järjestetty tänä kesänä joissakin paikoissa jo heinäkuun alusta alkaen.

Tanssipaikat ja niiden takana olevat yhdistykset ovat pakkotilanteessa. Jostain rahaa on saatava. Italiaan on kyllä rahaa Suomesta jaettavaksi.  Ei kotimaisille yhdistyksille, joista osa on jo aloittanut toimintansa jopa 1800-luvulla.  Toimineet seutukuntansa parhaaksi pitkän ajan. 

Pitäneet yllä juhlapuheissa ylistettäviä asioita. Kolmatta sektoria ja yhteisöllisyyttä sekä talkoohenkeä.

Tanssien järjestäminen ei ole tällä hetkellä raha-automaatti. Lauantaina 8.8. Naapurinvaaralla oli yleisöä 350 henkilöä. Helteinen keli saattoi verottaa muutamia kymmeniä tanssimaan aikoneita. Normaalitilanteessa olisi 500 mennyt rikki, että heilahtaa.

Olemme kuulleet, että useilla tanssipaikoilla eteläisessä osassa maata ei olisi ollut edes tuon vertaa väkeä.

Vihapuheet, trollaukset, mediassa julkaistut pelkoa herättävät uutiset eivät voi olla vaikuttamatta.

Silti tanssien järjestäjät yrittävät työllistää artisteja ja orkestereita sekä tuottaa iloa asiakkaille.  Perjantaina 14.8 on Tanssinetin kalenterin mukaan 23 huvitilaisuutta. Lauantaina 15.8 reilusti yli 30.

Aluetaloudellisesti Naapurinvaaran kaltainen paikka on merkittävä. Erilaiset palveluiden tuottajat ovat ensisijaisia hyötyjiä taksiautoilijoista alkaen.  Käytämme kaikessa mahdollisessa paikallisten yritysten palveluita.

Yhteiskuntamme kestäisi huonosti kevättalven ja kevään sekä alkukesän kaltaisen, kaiken pysäyttäneen seisokin. Sellaiseen ei yksinkertaisesti ole varaa. Siksi onkin oikein hyvä, että koronaviruksen kantajat pysäytetään jo lentokentille.

Jos virusten kantajien pysäyttäminen jää ravintoloiden ja tanssien sekä tapahtumien järjestäjien tehtäväksi, on myöhä koittanut.

Tällä hetkellä ei koronaepidemiasta tai koronapandemiasta ole merkkejäkään Kainuussa tai lähimaakunnissa Tulkaa rohkeasti tansseihin, kun vielä tansseja järjestetään.

Voi olla, ettei tällä menolla ole tanssien järjestäjiä ja tanssipaikkoja ole ensi kesänä samaa määrää kuin nyt.

Tansseihin tulleelta yleisöltä ja orkestereilta saadun palautteen mukaan he ovat sisäistäneet yllä mainitun uhan olemassaolon.

 

 

 

Pertti Granqvist

 

Kirjoittaja on SLP-Media Kainuun uutistoimittaja ja Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen sekä markkinointi- ja ohjelmistotimiin jäsen.


Valokuva 90-luvulta Naapurinvaaralta. Kesästä 2020 tuli hiljaisin sitten vuoden 1991 jälkeen.

Ei tullut vielä toista aaltoa. Vaikka kuukauden ajan kohta on toisen aallon tulemista rummutettu.

Sitä vailla, ettei pylväissä ja ilmoitustauluilla Jeesuksen tulemisesta kertoviin julisteisiin ole vaihdettu uusia tekstejä:  ”Toinen aalto tulee, oletko valmis.”

Toisen aallon sijaan tuli helleaalto ja Naapurinvaaralle Komiat sekä Reeta ja Lumo.

Nuorten soittajien vanhempaa tanssimusiikkia esittävät orkesterit. Toki uudempaakin musiikkia kuultiin.

Yhdellä sanalla sanottuna tanssittavaa.

Yleisömäärään vaikutti lämpötila. Todennäköisesti lauantaina olivat kesän viimeiset helteiset mökkikelit.

Yleisömäärään vaikuttaa selkeästi myös pelko ”epidemiasta.”  Ihmiset on peloteltu systemaattisella tiedotusrumballa. Nyt kysytään kansalaisilta sitä medianlukutaitoa ja kykyä etsiä faktoja muualtakin kuin iltapäivälehtien jutuista.

Suolana sopassa uutiset maskien käytöstä annettavista suosituksista. Suosituksen piti tulla viikolla 32 eli lauantain tansseja edeltävällä viikolla.

Nyt on väläytelty yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia. Samaan aikaan on kerrottu, että muun muassa Aitoon Kirkastusjuhlat järjestetään 21.-22.8.  Voisipa jopa väittää viranomaisilla olevan nyt punaisen langan pään kadonneen todella kauaksi.

Tanssien järjestäjien ja tanssiyleisön kannalta tilanne on ikävä. Useat asiakkaat kyselivät, jotta ovat nämä taas viimeiset tanssit?

Lauantaina oli myös nuorisoa liikkeellä. Ja vanhempaakin sukupolvea. Jo 85-vuoden rajapyykin ylittänyt Taisto Sirviö, tuttavallisemmin Nurmen Taisto kertoi kulkeneensa tansseissa sekä Naapurinvaaran Työväentalolla, Huvikeskuksessa ja Sotkamon Työväentalolla.


Photosopilla käsitelty kuva Komioista.


Reeta ja Lumo vauhdissa.


He olivat tulleet koirineen Lohjalta saakka.


Sää oli ennen aamuyöllä alkanutta vesisadetta mitä parhain.


Pilvien raosta nähtiin kuu puolenyön aikaan.

Melkein tasan vuosi sitten järjestettiin Naapurinvaaralla 60-vuotisjuhlatanssit.

Hellettä oli yli +30 astetta. Väkeäkin mukavasti paikalla.

Yksi esiintyjistä, Teijo Lindström kertoi olon olleen vähintäänkin tukalan vuosi sitten.

Lauantaina ennen tanssien alkamista oli leppoisan syyskesän illan tunnelmaa. Sitten tipahtivat sadepisarat ja kohta satoi aivan kunnolla.

Vuodet eivät ole veljeksiä. Kukaan tuskin olisi arvannut vuosi sitten seuraavan kesän tapahtumia.

Sitäkään, että kauden toiset tanssit pidetään elokuun 1. päivä.

Teijo Lindström ja Marita Taavitsainen esiintyivät aiemmin julkaistun ohjelmiston mukaisesti.

Ilmassa leijui niin onnen odotusta kuin pelkojakin. Tanssimaan teki mieli lähteä, mutta kun taustalla kummitteli pelko koronasta.

Kiitosta tuli yleisöltä ja esiintyjiltä tanssien järjestämisestä.  Meidän yhteinen toiveemme on, että palattaisiin takaisin normaaliin elämään.

Lauantaina 1. elokuuta otettiin ensimmäinen askel kohti entistä elämää Naapurinvaaralla.

Käsidesillä, puhtaana pidosta huolehtimalla ja muilla toimenpiteillä ryyditettynä.

Sekä Maritan että Teijon orkesterit ja he itse ilmaisivat ilonsa tanssilavojen aukeamisesta.

Teijo Lindström kertoi esiintyessään edellisen kerran laulaneensa yleisölle tanssipaikalla viime helmikuussa.

Molemmat esittivät niin tunnelmallista kuin reipastakin tanssimusiikkia.  Yksi illan kohokohtia oli Teijon italiaksi laulama Lazzarella.

Livetunnelmaa kuulijoilleen Naapurinvaaralta välittivät Radio Pookin Joonas Hepola ja Suvi Hiltunen.

Suvi Hiltusella piti olla keikka Ruokolahden lavalla, mutta keikka oli peruuntunut. Esiintymään hän pääsi Naapurinvaaralla, duettona Marita Taavitsaisen kanssa.

Dueton esittivät myös Teijo ja Marita.

Yleisömäärään nähden karavaanareita, asuntoautoja ja vaununvetäjiä oli lauantaina paljon.

Tykkäämme kaikista asiakkaista. Neuvomme ja opastamme mielellään. Useassa eri paikassa on kirjalliset opasteet ja puhelinnumerot. Mutta turhauttavaa on vuodesta toiseen käydä samaa keskustelua aiheesta, että pitääkö Napiksella olla ajoneuvoilla neljän metrin välit vai ei.

Meillä on pysäköintipaikka. Ei leirintäalue.

Lähin leirintäalue on Naapurinvaaran Lomakeskus. Sieltä on linja-autokuljetus kaksi kertaa illassa. Pääsylippu ja kuljetus yhteensä 20 euroa.


Marita Taavitsainen


Asuntoautojen pysäköinnistä on jatkuvaa epäselvyyttä. Naapurinvaaralla mennään pysäköintipaikkojen säännöillä.


Yleisö odotti portailla ovien avautumista.


Vettä satoi melkein koko illan.


Teijo Lindström.


Radio Pookin Suvi Hiltunen ja Joonas Hepola tekivät ohjelmaa lauantaina Naapurinvaaralla.

Video löytyy Youtubesta t ä ä l t ä.