Kesäinen ilma saatiin Kevättansseihin. Lämmintä oli tanssien alkaessa peräti +24 astetta niin Sotkamon torilla kuin Naapurinvaarallakin.

Sotkamon torille kokoontuivat Kuhmon Mobilistien museoautot. Katseet käänsivät ja uteliaita ympärilleen keräsi Antero Kyllösen musta amerikanrauta torille kaarrettuaan.

 

Ja syytä olikin ihmetykseen. Kyseistä automallia on Suomessa vain kaksi. Sotkamon torille ja sieltä edelleen Naapurinvaaralle ajetun auton nimi on Mercury Gougar. Floridalainen CMC Ltd valmisti kyseistä mallia 159 kappaletta ennen ajautumista konkurssiin. Autojen ostajat olivat rikkaita näyttelijöitä ja muita julkkiksia. Yhden Cougarin hinnalla sai neljä uutta Chervolet Camaroa.

Tämä Cougar oli löytynyt Loviisasta. Antero Kyllönen kertoi vävyn ajaneen auton lauantaita vasten yöllä Helsingistä Kuhmoon.

Katseita keräsi myös sotkamolaisen Raimo Tervon jenkkiauto. Jotenkin samanoloinen, millä Olavi Virta aikoinaan keikkamatkojaan teki.

Kaikki torilla nähdyt museoautot eivät Naapurinvaaralle kiivenneet. Silti autoja ja traktoreita vaaralle kuormureiden johdattamana saapui ennätysmäärä. Kiitos Kuhmon Mobilisteille ja Kainuun Rattoriporukalle.

 

Tanssien yleisömäärä oli iloinen yllätys huhtikuun viimeisiin iltoihin verrattuna. Lipun ostaneita oli lähes 400 ja mobilistit mukaan laskettuna yleisömäärä nousi yli 450:n. Ennen tansseja järjestetylle ilmaiselle tanssikurssille osallistui noin 20 henkilöä.

 

Alkuperäisen suunnitelman mukaan J.Eskelisen ja Onnenkulkureiden kanssa piti esiintyä Neitosten. Kaiho oli varattu juhannusaatoksi. Ohjelmatoimiston aloitteesta tehtiin vaihdos. Ajatuksena oli se, että nuoria kiinnostavia esiintyjiä saamme tasaiseen tahtiin esiintymään.

 

Ulinaa aiheesta on somepalstoilla kuultu vähintään riittävästi. Mutta kuinkas kävikään. Alle 25-vuotiaiden lipuja myytiin peräti kolme ja yleisö oli mieluummin tavallista iäkkäämpää kuin nuorempaa.

Ja palautettahan tuli. ”Setämiehet” haukkuivat Kaihon maanrakoon. Pitäisi Souvareiden esiintyä meillä useammin ja niin edelleen. Tuli toki Kaihosta positiivistakin palautetta.

Mutta noin lyhyesti voi todeta, ettei lauantaina yleisö ja orkesteri kohdanneet Kaihon esiintyessä.  J. Eskelinen pelasti perinteisen tanssimusiikin ystävien näkökulmasta sen mitä pelastettavissa oli.

Ennustinkin illan lopuksi, että seuraavien tanssien jälkeen minut haukutaan taas siitä, että otan esiintymään vain näitä humpansoittajia tangolaulajia, eikä nuorille ole mitään. Seuraavat tanssit ovat kolmen viikon päästä, esiintymässä Heikki Koskelo ja Maarit Peltoniemi.

 

Teksti Pertti Granqvist, kuvat Pertti Granqvist ja Janne Tarvainen, myöhemmin julkaistava video Pertti Granqvist


Kuva: Jouni Nieminen

Kajaanilainen Heikki tuli viimeistään heinäkuussa 2011 koko laajalle tanssikansalle tunnetuksi Seinäjoen Tangomarkkinoilta, jossa hän sijoittui toiseksi. Kisan voittaneelle Mervi Koposelle Heikki hävisi yhdellä pisteellä.

Heikki on osallistunut laulukisoihin aiemminkin, vuonna 2009 Tähtiartisti-kisassa 3. sija, 2009 Olavi Virta-laulukilpailun 2. sija ja 2010 Kiuruvedellä Iskelmä Sm-kisan miesten sarjan voitto.

Musiikkipuolen idoleikseen Heikki nimeää Olavi Virran ja Vesa-Matti Loirin.

Syyskuussa 2012 Heikki valittiin tanssittajatulokkaaksi.

Laulun ohella Heikki taitaa myös kitaran ja rumpujen soiton.

Heikki on aiemmalta ammatiltaan ajoneuvoasentaja.

Nuoruudessaan hän ollut myös SM-tason juoksija.

Seuraava keikka 15.6. Toholammilla.

Heikki vieraili Napiksella edellisen kerran viime lokakuussa, tunnelmia nähtävissä täältä

Maarit Peltoniemi

Maarit valittiin 1994 Seinäjoen Tangomarkkinoilla tangoprinsessaksi.

Ensimmäinen levy, Haaveiden laiva julkaistiin 1998. Maarit harrastaa urheilun lisäksi metsästystä. Maarit on itse kuuluisaa Peltoniemen sukua. Suvun tunnetuin vesa on useissa yhteyksissä mainittu, 1900-luvun alussa Kaustisilla vaikuttanut pelimanni Heikki Hintrekki, jonka säveltämä Peltoniemen Hintriikan surumarssi on yhä suomalaisen kansanmusiikin klassikko. 

Maaritin isä Mauri Peltoniemi muistetaan Juhonpojat-yhtyeestä. Iskelmämusiikin lisäksi Maarit hallitsee kansanmusiikin kuin raskaammankin musiikin. 

Maaritin edellisestä Napiksen vierailusta on kulunut muutama vuosi.

 

Kevätkin keijunsa jo toi ja lauantaille on luvassa helteistä terassikeliä. Säätilan perusteella voisi olettaa niin Kuhmon Mobilistien, Kainuun Rattoriporukan kuin Sotkamon Nuorisoseurassa olevan kirkkouskovaisia.

Keijunsa tuovan kevään lisäksi edellä mainitut yhteisöt tuovat Napikselle erinomaiset tanssiorkesterit ja nostalgista auto- sekä traktorikalustoa.

Kevättansseissa lauantaina 18.5 kuullaan nuorekasta musiikkia ja nähdään nostalgista kalustoa. Musiikista vastaavat Kaiho ja J. Eskelinen & Onnenkulkurit. 

Ennen varsinaisten tanssien alkamista Naapurinvaaralla järjestetään osallistujille ilmainen tanssikurssi. Kurssi alkaa kello 17.00 ja päättyy klo 19.00.

Ainakin Kuhmon mobilistien autoja on nähtävillä myös Sotkamon kirkonkylällä lauantai-iltana kello 18.00. Mobilistit kokoontuvat Napikselle mennessään torille jatkaen kohti Naapurinvaaraa klo 18.50.

Kevättanssit ovat lajissaan ainoat toukokuun aikana. Seuraavat tanssit avaavat kevätkauden 8.6 ja sitten on jo vuorossa juhannusaaton karkelot.