Eduskunnan kyselytunnilla perjantaina nuoret kyselivät ministereiltä huolestuneena joukkoliikenteestä.  Kautta maan on linjojen määrät vähentyneet koronapandemian aikana. Liikennöinti ei kannata, koska matkustajia ei ole tarpeeksi. Linja-autoliikenteenkään harjoittajia ei käy nykyisessä tilanteessa kateeksi.

Meiltä on kyselty tänä keväänä tanssikyytiä eli linja-autoa Kajaanista Napikselle.  Vuonna 2020 vielä kyytiä ajettiin, mutta matkustajien vähyyden takia tanssikyydin ajaminen loppui.

Vuokatista tanssikyytiä ajetaan, koska matkustajat kerätään pieneltä alueelta, matka on lyhyt ja matkailijat selkeästi tarvitsevat tällaista palvelua eli linja-autossa on ollut kulkijoita.

Linja-autoissa on tullut noin 10–15 prosenttia illan yleisöstä. Sotkamosta, Vuokatista ja Kajaanista yhteensä. Kajaanista noin 5 prosenttia parhaimmillaan. Koronan myötä matkustajamäärät laskivat suhteessa yleisömäärään vielä alemmaksi niin, että Kajaanista bussiin nousi enää 5–10 matkustajaa.

Kuten kerroin minulle keskiviikkona soittaneelle ja linja-autokyytiä vaatinelle naisihmiselle, esimerkiksi 20 matkustajalla pitäisi kyyti-lippupaketin hinnan olla 50 euron luokkaa, että ajattaminen kannattaisi.  Liikennöitsijät eivät kuljeta ihmisiä ilmaiseksi, tanssien järjestä joutuu subventoimaan, jos muuten tuloja ei tule riittävästi.

 

Heitänkin kajaanilaisille kyydin kysyjille ehdotuksen: Kerätkää tansseissa kävijät kimppakyytiporukka. Jo 10 euron sijoituksella neljän hengen porukka kustantaa tanssireissun polttoaineet.  Taksissa isommalla porukalla matkustaminen on yksi vaihtoehto, toki selkeästi kalliimpi. Muistakaa, että palveluista joutuu maksamaan

Toinen haaste tai paremminkin kysymys: Eikö Kajaanista löydy alan yrittäjää, joka alkaisi kuljettaa väkeä tansseihin? Toimintamalliksi sellainen, että yrittäjälle ennakkoon ilmoittautuminen esimerkiksi lauantaina kello 12.00 mennessä. Markkinointi somessa, näillä Napiksen sivuilla sekä yleensä Facebookissa ja eiköhän tuolta tanssi-ilmoituksen kulmastakin tila löytyisi. Jos lähtijöitä on vähintään x-määrä, niin kyyti ajetaan.  Määrähän selviäisi ennakkoilmoituksella. Pienoisbussilla toteutettaessa onnistuisi matkustajien haku ja vienti joustavasti.  Koska ryhmästä kysymys, niin pääsylipuista tulee ryhmäalennus ja kuljettaja tietenkin pääsee ilman lipun maksamista.

Terveisin Pertti

 

Sotkamon Nuorisoseura ry/Naapurinvaaran Huvikeskus

Ohjelmisto- ja markkinointitiimi

040-5418696

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.">Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä