Sunnuntaina illalla tummat sadepilvet vaeltelivat eteläisen Kainuun taivaalla. Laakajärven suunnalta tulleet Rattoriporukkalaiset kertoivat Tarvaisen kaupalta lähtiessään ajaneensa kahden kuuropilven välissä.

Sateen raossa järjestettiin Mobilisteja ja Musiikkia tapahtuma. Onneksi taivaan hanat pysyivät lähes kokonaan kiinni tapahtuman ajan.

Sekä mobilistien että yleisön määrä yllätti. Erikoisin ajoneuvo oli varmaan kuhmolaisen Antero Kyllösen hieno vuoden 1959 Rolls Royce, menovettä noin 18 litraa satasella kurluttava edustusauto.

Aiemmin tällaiset tapahtumat on järjestetty tanssien yhteydessä. Yksi syy ajankohtaan oli Kainuun Rattoriporukan Savon kierros. Naapurinvaara oli kierroksen päätepiste.

Yleisöä viihdytti hanuritaiteilija Teuvo Piirainen.

 

Somessa ja kommenteissa syyllistetään tanssienjärjestäjiä siitä, että toimintaa jatketaan. Räkyttäjien kannattaisi vilkaista Tanssinetin kalenterista, että kuinka paljon Suomessa huvitilaisuuksia järjestetään.

Voi vaikuttaa tässä tilanteessa hurjalta, mutta viranomaiset eivät ole kieltäneet tilaisuuksien järjestämistä. Jos kieltoa ei ole, esiintyjien kanssa tehdyn sopimuksen purkaminen tarkoittaa järjestäjälle kuluja ilman tuloja. Jos purkaminen tehdään alle 30 vuorokautta ennen keikkaa.

Lauantaina siis järjestettiin Napiksella tanssit ja järjestetään myös tulevana lauantaina.  Ravintolarajoitukset vaikuttivat sen verran, että huvitilaisuus oli lopetettava varttitunti aiemmin kuin mitä ennen.

Kommenteista päätellen yleisö oli 31.7 tyytyväinen näkemäänsä ja kuulemaansa.

Näin myös järjestäjät. Hyvän tanssimusiikin lisäksi illan ilahduttavia valopilkkuja oli se, ettei muilla tanssilavoilla tapahtunutta yleisömäärän totaalista romahtamista Napiksella koettu ja myös siitä, että uusia talkoolaisia tuli töihin ja myös ilmoittautui seuraaviin tansseihin. He ovat tervetulleita, koska korona on jonkin verran vaikuttanut talkoolaisten määrään. Toisaalta ymmärrettävää, että joka päivä toistuvat uutiset koronasta kaikenlaisten huhujen lisäksi vaikuttavat ihmisten mielialoihin.

Karavaanareja oli taas paljon liikenteessä. Yleisöstä taisi olla muutenkin suurin osa muualta kuin Kainuusta. Valkeakoskelta saakka oli eräs pariskunta tullut katsomaan idoliaan Kari Hirvosta.

He ja muu yleisö saivat kuulla sen kuuluisan kappaleen, joka paljasti aikanaan Matti Jurvan rakastajattaren nimen. Sehän oli Taija Haitta. Hänestä laulettiin ”että pelimanni se veteli penkillä sitä Haitan Taijaa.”

Illan molemmat esiintyjät olivat tanssienjärjestäjän näkökulmasta katsottuna oikeassa hinta-laatusuhteessa.  Uuteen normaalin palattaessa on heille helppo povata menestystä.

Ilta sujui hyvin. Loppuillasta sattui ambulanssin hälyttämisen aiheuttanut tapaturma. Onneksi mistään vakavammasta ei ollut kyse. Asiakas kompastui portaissa ja loukkasi vähän itseään.

Kiitos esiintyjille, talkoolaisille ja yleisölle. Jatketaan niin kauan kuin viranomaiset sallivat

 

Video julkaistaan myöhemmin.


Kari Hirvonen & Onnentähti


Nina Åkerman

 

Katsoin keskiviikkona aamulla netistä Ylen sivuilta vs. pandemiapäällikön haastattelua Kajaanin kauppatorilla.

Se olikin parempi esitys kuin Kummelin sketsit. Vs. pandemiapäällikkö muistutti vahvoista suosituksista, maskin käytöstä ja turvaväleistä. Samaan aikaan näkyi ja näytettiin, kuinka taustalla ukot istuivat kahvilla ilman maskeja kylki kyljessä torikahvilassa.

Muutama kaupungin työntekijäkin käveli torilla ja tietysti ilman maskeja.

Mitään kantaa ei päälliköllä ollut oikein mihinkään asiaan. Ei hän osannut vastata toimittajan kysymykseen tanssien järjestämisestä ja koiranäyttelystä tulevana viikonloppuna puhumattakaan kuukauden päässä olevista Musiikkijuhlista.

Ei se mitään. Vaan ei saatana soikoon Avikaan tiennyt vielä keskiviikkona tulevista rajoituksista. Ne kerrotaan perjantaina.

Yritäpä tässä järjestää tapahtumia, kun meidän viranomaisilla menee ja on touhu mennyt täysin lekkeröinniksi. Suosituksia ja ympäripyöreää kliseiden toistelua.  Melkein kuin 1970-luvulla pikkulehtien pääkirjoitukset, joissa oli ensiksi vähän höpinää, sitten lätinää ja lopuksi jonkin verran jeesustelua. Sen sijaan, että ihmisiä olisi varsin selkein sanankääntein kehoitettu ottamaan rokotus ja kielletty yleisötilaisuuksien järjestäminen.

Jos viranomainen kieltää, on se sopimuskumppaneihin päin selkeä perumisperuste. Vahingoksi järjestäjälle jäävät ilmoituskustannukset ja työ sekä vaiva.

Todennäköisesti tässä käy näin, ettei rajoituksia tule.  Tulee ohjeita lähikontaktien välttelystä ja niin edelleen. Pitäähän se koiranäyttely saada järjestää, kuten viime viikonloppuna Kuhakunkkukin ja onhan tulossa pesäpallo-otteluitakin.

Tiedämme viranomaisten kannan perjantaina, jolloin pitäisi toisella kainuulaisella tanssipaikalla olla jo pidot ja meillä lauantaina sekä mobilistitapahtuma sunnuntaina. Epätodennäköistä, että ainakaan heti voimaan tulevia kieltoja tulisi.

Tiedän yleisötilaisuuksien ja tanssien järjestämisen herättävän kauhua sekä vihaa foliohattuisten uskonlahkossa. Kannatta kuitenkin selata sellainen tieto, että kuinka monta ihmistä on Kainuussa sairaalahoidossa ja tehohoidossa koronan takia.

Totta on sekin, ettei koronatartuntojen määrää saada kuriin ilman järeämpiä toimenpiteitä.


Sunnuntaina 1.8. Napiksella pidettävässä Mobilisteja ja Musiikkia - tapahtumassa on traktoreita nähtävillä.