Sotkamossa tapahtui lauantaina. Kainuun Rattoriporukka ja Sotkamo-Seura järjestivät kyntönäytöksen Kansalan pellolla kirkonkylän tuntumassa.

Pesäpalloa pelattiin Keskuskentällä iltapäivällä ja auringon mailleen kauniin syyspäivän lopuksi painuessaan tanssittiin Napiksella.

Jos nostalgiaa oli Kansalan peltojen kyntönäytöksessä, oli sitä Teuvo Oinaan esiintymisessä. Naapurinvaaralla 28. syyskuuta 1991 esiintynyt Oinas muisteli lämmöllä keikkaansa.  Ne olivat ensimmäiset Sotkamon Nuorisoseuran lukuun Napiksella järjestetyt tanssit.

Sekä mahtavaääninen Teuvo Oinas Rosette-orkesterinsa kanssa ja Pekkaniskan Pojat saivat vauhtia tanssikenkiin.

Mainittakoon virolaissyntyisen Paul Kikerpuun soittamat soolot Panhuilulla. Lieneekö millään toisella tanssiorkesterilla Suomessa moista soitinta.

Kellään ei ole ainakaan valotaulua, jossa näkyy seuraavaksi soitettavien kappaleiden laji.

Sellainen on Pekkaniskan Pojilla ollut jo useiden vuosien ajan.

Yleisömäärä näyttäisi olevan kehittymässä oikeaan suuntaan.  Matkailijoiden ja karavaanarien osuus on huomattavan suuri.

Karavaanarien ajoneuvojen pysäköintiin on sovellettu väljempää linjaa toistaiseksi. Se ei tarkoita sitä, että auton siirtämistä pyytäneille järjestyksenvalvojille huudetaan ja räyhätään.

Samoin vaatteiden säilytyksestä on ollut eriäviä näkemyksiä. Narikka on vaatteiden säilytyspaikka, ei esiintymislava tai sähköpatterin päällys. Narikkaa hoitavat Jymy-Pesiksen pojat eli narikkaan vaatteet jättämällä tuetaan junioripesäpalloilua. Mainittakoon lauantaina narikkaa hoitaneen B-poikien SM-kultamitalistit.

Yhteispelillä homma toimii. Syyskuussa järjestetään yhdet tanssit.  Lokakuun ohjelmassa ovat toistaiseksi Kekritanssit. Niiden kohtalosta päätetään syyskuun viimeisten tanssien jälkeen.


Kuva kertoo enemmän kuin sata sanaa.


Teuvo Oinas


Pekkaniskan Pojat

Lauantaina 19.9 järjestetään syyskauden toiseksi viimeiset ja lauantaina 26.9 syyskauden viimeiset tanssit.

Sotkamon Nuorisoseuran hallitus on peruuttanut 3.10 ja 17.10 tanssit.

Kekritanssit 31.10 ovat harkinnan alla.  Nuorisoseuran hallitus tekee näiden tanssien osalta päätöksen kokouksessaan 27. syyskuuta.

Marraskuun tanssien ja Joulumessujen osalta tehdään päätöksiä myöhemmin. 

Taustalla on tanssiyleisön määrän raju pudotus.  Pudotus johtuu koronaepidemiasta.  Esimerkiksi niin sanottu Kuhmon tartuntarypäs näkyi välittömästi myytyjen lippujen määrässä.

Siitäkin huolimatta, että tartuntaryppään alkuperä jäljitettiin nopeasti, eikä tartuntaryppään ulkopuolisia tapauksia ole ilmennyt.

Viikolla 38 ei Kainuussa eikä lähimaakunnissa ole ilmennyt uusia koronatartuntoja.

Viimeiset valtakunnalliset tilastot ilmi tulleiden tartuntojen määrästä ovat kertoneet, ettei Etelä-Suomessa ole saatu epidemiaa kuriin.

Vaikka luvut ovat sinänsä pieniä, on kesän jälkeen määrät nousseet.

Tartunnat ovat tapahtuneet muun muassa ravintoloissa ja joukkuelajien harjoituksissa.

Tanssipaikoilta ei toistaiseksi ole raportoitu koronatartuntoja.

Sen sijaan niin orkesterit kuin tanssien järjestäjät ovat kertoneet yleisömäärän rajuista pudotuksista eri puolilla Suomea olevilla tanssipaikoilla.

Tanssien järjestäminen syyskuun 26. päivän jälkeen Naapurinvaaralla kuitenkin jatkuu. Ennemmin tai myöhemmin.

Riippuen hyvin pitkälle koronatartuntojen määrien kehityksestä.

Tervetuloa syyskauden viimeisiin tansseihin!

Päivän sää oli todella syksyinen, sateinen ja harmaa. Illan kääntyessä yöhön aukesivat taivaan hanat kunnolla, ja tanssien päätteeksi lähtijät kiiruhtivat parkkipaikan halki lätäköitä väistellen.

Sinitaivas esiintyi ensimmäisen kerran jo päivällä järjestetyssä konsertissa. Rumpali Juha-Matti Aholan mukaan kyseessä oli heidän syyskonserttikiertueensa kaikessa kokonaisuudessaan.
Muutama tunti konsertin jälkeen Sinitaivas saapui illan keikalle Sinikaksi nimetyllä bussillaan.

Musiikkimatka kuljetti heidän osaltaan illan aikana Sierra Madren kautta Rio Grandelle ja moniin muihin tunnelmiin. Loppuhuipennuksena kuultiin Särkyneen toiveen katu jossa taitonsa näyttivät puhallinosaston ammattilaiset Tommi Jalo ja Jyri Laitila. Juha-Matti Aholan lisäksi lauluvastuuta jakoivat Jarno Pasma, Elias Marjomäki sekä Jukka Lehtimäki.

Toisella puolen lavaa tarjoiltiin niin ikään tanssimusiikkia täydellä teholla Helminauhan toimesta. Yhtyeen solistina toimii Markus Kokkonen. Helminauhalla oli myös instrumentaalikappaleita ohjelmistossaan, kuten viimeisenä valssina kuultu Sayonara no natsu. Helminauhassa haitaria soittaa taidokkaasti Kalle Kämäräinen.

Polkat, jenkat ja masurkat kuuluivat myös illan aikana. Kokonaisuudessaan illan musiikkitarjonta sai kävijöiltä kiitosta, monia yleisön toiveitakin toteutui.

Video illasta julkaistaan viikon 38 alussa.


Helminauhan solistina toimii Markus Kokkonen.


Sinitaivaalla oli Napiksella kaksi esiintymistä, joista ensimmäinen oli konsertti päivällä.


Etualalla Sinitaivaan laulava rumpali Juha-Matti Ahola, huilua soittaa Jyri Laitila.