Olavi Virta toi tanssilavoille upeat tangot, Laila Kinnunen Valoa ikkunaan ja Lazzarellan, Erkki Junkkarinen kauniit valssit ja rytmikkäät humpat, Reijo Taipale Satumaan, Topi Sorsakoski rautalankasoundisen musiikin, Jari Sillanpää tunnelmalliset puolihitaat, Yölintu nuorisoon vetoavat kappaleet, Matti ja Teppo korvamadoiksi helposti tarttuvat rallit, Arja Koriseva nosti tangot uuteen loistoon, Kari Tapio taitavasti sanoitetut käännöskappaleet, Saija Tuupanen on tangokuningattarista yksi suosituin, Kake Randelinin iskelmätyyppiset hitit  vetävät lavat vuodesta toisen täyteen ja….

Niin mistä löytyy seuraava tanssilavojen yleisömagneetti?  Nimi on tiedossa:

Komiat

Oikeastaan Komiat on jo suurin yleisön suosikki. Tiedot eri tanssilavoilta kertovat Komioiden houkutelleen kerta toisensa jälkeen koronan jälkeisen ajan ennätysyleisön sinne, missä ovat esiintyneet.

Mikä parasta, yleisö on ollut nuorta Komioiden keikoilla.  Nyt puhutaan nimenomaan tanssilavoista ja tanssipaikoistae, ei festareista eikä konserteista.

Lauantaina 13.7. Suukosken Keitaalta televisioidussa lähetyksessä kerrottiin noin yleensä tanssien yleisön nuorentuneen. Toki orkestereistakin yleisön ikärakenne on jossain määrin riippuvainen.

Ei aina, kuten jouduimme huomaamaan 18.5. Illan toisen orkesterin Kaihon piti houkutella nuorisoa pilvin pimein paikalle. Ei houkutellut, yleisö oli tavallistakin  vanhempaakin. Toki yleisömäärä oli ihan tyydyttävä ajankohdan huomioiden.

Yleisöltä tuli sitten paskaa tuulettimeen siitä, miksi tansseihin otetaan Kaihon kaltaisia orkestereita soittamaan.

Heinäkuu tapahtumineen on osoittanut päätöksen tanssitauosta olleen oikean. Annetaan tilaa muillekin, lepoa ahkerille talkoolaisille ja osallistutaan itsekin. Kuten teimme viime perjantaina ja tämän viikon keskiviikkona. Henkilökohtaisesti tulevan viikonlopun ohjelmassa on käynti Vieremän raveissa ja lauantaina Kuhmossa ruosteuskovaisten suviseuroissa. Siellä on puhujana itse MetsäMan.

Ensi kesänä mennään Naapurinvaaralla hyvin paljon samoilla askelmerkeillä. Rastiviikon tanssit järjestetään yleisöpalautteen perusteella. keskiviikon sijaan tiistaina 1. heinäkuuta.

 Suomi24-palstan kaikki tietävät räkyttäjät räkyttivät iloiten tanssien yleisökadosta myös siitä, kuinka nuorisoa ei käy tansseissa.

Juhannuksen jälkeen ei kirjoituksia aiheesta ole palstalle enää ilmestynyt. Toki juhannusyötä on käsitelty ja kerrottu meillä aattona tansseissa olleen 150 lipun ostanutta. Luotettavia tietoja siis netistä löytyy, eipä tuohon voi muuta todeta.

Juhannuksen jälkeisellä viikolla Tokmannin pysäköintipaikalla näöltä tuttu mies tuli juttusille. Keskustelu meni jotenkin näin:

”Teilläkö oli vain 150 asiakasta juhannustansseissa?”

”Niin milloin?”

”Viime perjantaina. Naapuri oli jostain netistä lukenut.”

”Sehän on vallan ikävää, jos sinulla on tuollainen naapuri. Hyvää kesän jatkoa.”

Ei tietenkään pitäisi vittuilla, mutta äänensävy kysymyksen esittäjällä oli niin vahingoniloinen, että jotenkin vain lipsahti. Sori siitä.

Nykyisin ihmisiltä vaaditaan sitä niin sanottua median lukutaitoa sekä kykyä seuloa oikeat, luotettavaa tietoa välittävät kanavat. Suomi24-palsta ei kuulu tähän joukkoon. Eikä nykyisellään valitettavasti maakuntalehtikään, mikäli mittarina on tasapuolinen uutisointi.  Jos Juhannustanssien kaltainen joukkotilaisuus järjestettiin Kajaanissa, niin etukäteen olisi julkaistu kaksi puolensivun ennakkoa ja jälkeen vielä sivun juttu tapahtumasta. Tiedotteita olemme ja kuviakin lähettäneet, siitä ei pitäisi olla kiinni.

Media kritiikistä itse asiaan. Kesä on kääntymässä hiljalleen syksyä kohti. Yhdeksi tanssilavojen suosikeista nousuaan tekevä Henri Jokinen & PNP aloittaa yhdessä Virpi Piipon & Onnenpotkun kanssa aloittaa 27.7 syyskauden. Viikko myöhemmin vuorossa onkin Arja Korisevan ja Fortunan 35-juhlavuoden kiertueen keikka. Mainittakoon, ettei Arjaa juhlavuotena kovin usein lavalla nähdä. Komiat esiintyvät sitten Vaellustansseissa 14.9.

Nuorisolle, alle 25-vuotiaille liput myydään puoleen hintaan. Olemme olleet tässä edellä kävijöitä. Nyt ovat useat toisetkin tanssien järjestäjät ryhtyneet myymään ns. nuorisolippuja.   Kajaanista on linja-autokuljetus syyskaudella Naapurinvaaralle 3.8 sekä 14.9.   Naapurinvaarantie on saanut heinäkuun aikana uuden päällysteen ja Naapurinvaaran mäellä valmistuu hiljalleen pysäköintialueen laajennus.

 

Naapurinvaaralla 20.7.2024

Pertti Granqvist

 

 

 

Ämmänsaaren kesäteatterin katettu katsomo oli lähes täynnä väkeä  keskiviikkona. Osaltaan katsomoa täyttämässä olivat Naapurinvaaran Huvikeskuksen talkoolaiset. Me kävimme katsomassa legendaarisen Jamppa Tuomisen elämästä ja urasta kertovan musikaalin.

Katto ei katsomossa ollut tarpeellinen keskiviikkona säätilan takia. Keskiviikolle osui yksi kesän kauneimmista illoista. Säätila ikään kuin kruunasi hienon ja koskettavan musikaalin. Pääosassa loisti Norolan Pojista tuttu laulaja Aki Hietala. Muissa osissa tanssilavoilta myös tutut Pirita Niemenmaa, Jaska Mäkynen ja Kalle Jussila. Orkesterina Quattro.

Jamppa Tuominen oli uransa huipulla 1970-80 lukujen aikaan. Säveltäjä-sanoittaja Veikko Juntunen Posiolta teki Jampalle lukuisi hiteiksi nousseita kappaleita. Jamppa Tuominen oli yksi Suomen suosituimmista iskelmälaulajista. Hänen levyjään myytiin yli 700 000 kappaletta. Tilastoissa Jamppa on neljäntenä Eppu Normaalin, Matin ja Tepon sekä Kirkan jälkeen. Miltei Tasoissa Jampan kanssa on myös 1970-luvulla suosionsa huipulla olut Erkki Junkkarinen.

Vaikka Jamppa ei tangoja laulanutkaan, oli hän erittäin suosittu esiintyjä tanssipaikoilla ja ravintoloissa. Matkalla muisteltiin Jampan esiintyneen Hyrynsalmen Iskun talolla, Karangassa, Tuliketussa ainakin ja varmasti monella muulla tanssipaikalla sekä ravintolassa Kainuussa. Naapurinvaarasta ei ole varmuutta, varmaan meilläkin hän on käynyt.

Musikaalin tuotti Viihdeohjelmat Oy. Toimitusjohtaja Onerva Aikio kertoi Ämmänsaaren näytökseen myydyn lähes 1 000 lippua.

Edellisenä iltana Ylikiimingissä Nuijamiesten lavalla oli 380-paikkainen katsomo oli loppuun myyty ja niin lienee tänään torstainakin.

Aikio kertoi idean musikaalista tulleen Jampan sisarelta Annette Soroselta. 

Kainuussa musikaalin esitys oli ainoa laatuaan. Jos nyt jotain harmittaa näkemättä ja kokematta jääminen, niin Alapitkän Nuorisoseuran kesäteatterissa Lapinlahdella musikaali esitetään 29.7 ja 30.7.

Musikaali, jonka esityksen lopussa yleisö seisaaltaan  lauloi esiintyjien kanssa yhdessä kappaleen ”Aamu toi, ilta vei.”

 

 

Naapurinvaaran Huvikeskus täytti yhteiskuntavastuunsa keskiviikkona järjestämällä Rastiviikon välipäivän tanssit. Toive tai oikeastaan pyyntö tuli Kainuun Rastiviikon järjestäjiltä ja toteutimme toiveen.

Jos Rastiviikolla oli 4 000 osanottajaa, niin välipäivän tanssit Naapurinvaaralla olivat vaikea rasti. Toki yleisömäärä 291 oli odotettu, oikeastaan vähän enemmänkin.

Useaan kertaan mainittu Kainuun tapahtumaähky oli osaltaan taustasyynä ja kilpailukeskus Kajaanissa. Ensi vuonna Rastiviikon pääpaikka on Sotkamossa ja olemme varautunet tanssien järjestämiseen vastaavana ajankohtana.

Rastiviikkolaisia meidän vakioasiakkaittemme lisäksi oli menossa mukana. Eräskin mies kertoi tulleensa taas kerran Pohjois-Pohjanmaalta tanssittamaan Kainuun naisia.  Ensimmäisen kerran hän oli käynyt reilut parikymmentä vuotta sitten. Sellainen yhtye kuin Yö oli ollut silloin syynä Naapurinvaaralle lähtemiseen.

Ja mikäpä olikaan keskiviikkona tanssiessa. Armi Tenkula ja Afrikan Tähti olivat vauhdissa. Odotin vain, että milloin Armi hyppää lavalta alas mikrofonin kanssa.  

Armi nähdään ensi kaudellakin Napiksella. Jääköön vielä tarkempi ajankohta salaisuudeksi.

Lauri Siltalan Ässät ovat tanssittaneet eri kokoonpanoilla vuodesta 1978. Kunnioitettava saavutus. Ja keikkaa riittää edelleenkin.

Naapurinvaaralla kuultiin tuttuja kappaleita Punakenkäisestä Tytöstä alkaen ja myös perinteistä humppaa ja tangoa.

Keskikesän  luonto taivaan pilvikuvioineen näyttivät parastaan kuvaajille ja maiseman ihailijoille. Jotkut kyselivät, miksi ja mistä pysäköintipaikalle  oli ajettu maakuormia?  Maat on tuotu kevyen liikenteen  väylän työmaalta. Maat käytetään pysäköintipaikan laajentamiseen eli vyörytetään penkalta alas.

Seuraavan kerran Naapurinvaaralla tanssitaan 27.7. Syyt taukoon on useaan otteeseen kerrottu eli tapahtumien paljous ja talkooväki haluaa muutaman kesäisen viikon ajan huokaista. Hyvää kesää. Palataan asiaan 27.7 Henri Jokisen & PNP:n ja Virpi Piipon & Onnenpotkun kanssa.

 

Teksti, kuvat ja video: Pertti Granqvist