Kuva: Foto Lindell

J. Eskelinen

Lapsena J. Eskelinen vietti kesät isovanhempien luona Artjärvellä, ja siellä lauleskeli heille paljon. Nykypostista hän löysi laulunsanoja ja opetteli laulut ulkoa. Radiosta hän kuunteli myös paljon lauluja.

J. Eskelinen säästi rahaa, ja sai ostettua itselleen kitaran. Muusikonuran hän aloitti trubaduurina mies ja kitara periaatteella vuonna 1985.

Ammattimainen keikkailu alkoi 1990 Viljo Kankaan tanssiorkesterin kitaristina.

Sen jälkeen on ollut kolme omaa yhtyettä Blue Velvet, J. Eskelinen Band ja J. Eskelinen & Yövieras.

2006 vuodesta lähtien keikkoja on tehnyt Onnenkulkurit – yhtyeen kanssa.

Uran aikana on ollut freelance-keikkoja ja hän on säestänyt basistina ja kitaristina mm. Kari Tapiota, Marionia, Eino Gröniä, Jamppa Tuomista, Frediä, Kai Hyttistä ja Lea Lavenia.

 J. Eskelinen on tehnyt paljon erilaisia keikkoja myös ulkomailla ja hänet on nähty solistina myös monissa konserteissa.

Viime vuonna hän oli mukana Esko Rahkosesta kertovassa musiikkinäytelmässä yhdessä Petri Hervannon, Jarno Kokon ja Jarno Itkosen kanssa.

J. Eskelinen on johtanut orkesterinsa kanssa Laila ja Olavi laulukilpailun säestyksiä ja tehnyt kilpailun kappaleisiin sovitukset vuodesta 2004.

Seuraava keikka on 24.5. Loimaa.

Edellisen kerran Napiksella heinäkuussa 2017. Tunnelmia nähtävissä täältä


Kuva: MagnumLiven Kuvapankki

Kaiho

Kaiho on nuorista soittajista koostuva tanssiorkesteri.  Laulaja – basisti ja silloinen rumpali olivat mukana rautalankayhtyeessä, kunnes kyseinen rumpali oli esittänyt, että mitä jos tehtäisiin kokoonpanosta tanssibändi.

Alkuun yhtye teki lähinnä keikkoja yksityistilaisuuksissa, sen jälkeen on aktiivisesti lavoja kierretty.

Mynämäki on perustamispaikkakunta.

Kaihon viimeisimmät julkaistut kappaleet ovat nimeltään Nopeusrajoituksii ja Seremoniamestari.

Kaiho soittaa tanssimusiikkia vanhoja perinteitä kunnioittaen nuorekkaalla otteella. Ohjelmistossa on tanssiklassikoita ja uudempia tuttavuuksia.

2017 Kaiho osallistui Tanssiorkestereiden SM-kilpailu – SMORKiin, ja pääsi kisassa Seinäjoen semifinaaliin. Lopputuloksena oli kisan voitto, ja uusien tangokuninkaallisten säestäminen kesällä ja syksyllä 2017.

Kaihossa soittavat Tuomas Salminen laulu ja haitari, Jesse Vainio kitara, saxofoni ja taustalaulu, Ilari Kauppi koskettimet ja laulu, Jani Niiranen basso ja laulu sekä Aaro Saarinen rummut.

Keikalla 21.5. laivalla.

Kaiho vieraili Napiksella edellisen kerran syyskuussa 2023. Tunnelmia voi käydä katsomassa täällä

 

 

Lauantaina aamulla voitiin todeta takatalven tulleen Kainuuseen. Päivän aikana lunta kertyi toistakymmentä senttiä ja paikoin enemmänkin. Illalla harmaiden pilvien välistä vilahti aurinkokin hetkittäin, mutta kaiken kaikkiaan keli ei mitenkään houkutteleva ollut. Useat tansseihin tulleet kertoivat liukkaudesta. Ja loskaakin oli etelämpänä teillä. Keuruulta Naapurinvaralle ajaneen Heidi Pakarisen auton lokareista sinne kertynyttä jäätä orkesterin pojat kopistelivat sorkkaraudalla pienen hevoskuorman verran.

 

 

Yhtenä syynä yleisömäärään (270) olivat vuodenaikaan nähden erikoiset luonnonolosuhteet. Todennäköisesti se oli pääsyy ja yksi osasyy iisalmelaiset kotiseudullaan pitänyt IPK:n voitto mestaruuden ratkaisseessa seitsemännessä finaaliottelussa. Onnea Iisalmeen jääkiekon kannattajille. Pienen kaupungin joukkueelle iso voitto. Siis jääkiekon toiseksi ylimmän sarjatason, Mestiksen mestaruudesta on kyse.

Vuokatista matkailijat ovat vähentyneet. Rinteet olivat avoinna lauantaina viimeistä päivää.

 

 

Esiintyjistä ja musiikista ei yleisömäärä ollut kiinni. Jarkko Honkanen Taiga-yhtyeineen urakoi jalan alle menevää tanssimusiikkia ja sitten nähtiin tunteikas duo-esitys Heidin kanssa.

 

 

HOT-orkesterilla oli kaksi solistia. Heidin lisäksi Henry Friman. Ohjelmatoimistolta ei etukäteen tietoa tullut ja oikeutetusti yleisökin ihmetteli lavalle ilmestynyttä tangon taitajaa. Ja kiitteli myös miellyttävästä yllätyksestä.

Heidi yllätti vetämällä illan lopuksi Jymyn kannattajille tutun Get On-kappaleen. Sitä hän ei tiennyt, että mikä merkitys sotkamolaisille tällä biisillä on.

 

 

 

Naapurinvaaralla vieraili lauantaina myös hyrynsalmelaissyntyinen taikuri Henri Kemppainen ja videokuvaaja Dan Öhman.

 

 

He olivat tekemässä videospektaakkelia Kainuusta. Ristijärveä ja Puolankaa paitsi kaikissa Kainuun kunnissa oli kuvattu. Paikoissa, jotka olivat kuvaamisen arvoisia.  Kuvauskierroksen tuotoksia on nähtävissä aikanaan muun muassa paikallisissa elokuvateattereissa. Taikatemppuja ”parempien Kemppaisten edustajaksi” tunnustautunut Henri ei Naapurinvaaralla esittänyt. Sotkamossa hän oli esiintynyt lukio-kirjaston harjannostajaisissa perjantaina.

Kevättalvikauden päätöksessä lauantaina 27.4 on luvassa keväisempää säätä ja viime syksynä Naapurinvaaralla ja talvella Kansanpirtillä hurmannut Sami Rosholm ja Napiksen yleisölle tuttu Tiina Pitkänen Sarmas-orkesterin kanssa.

 

Teksti ja kuvat sekä myöhemmin julkaistava video: Pertti Granqvist

 

 

Naapurinvaaralta lauantaina otettua valokuvaa katsoessa mieleen tulee vanha kansanviisaus, jonka mukaan keväällä lumi rakennusten katolla tarkoittaa sitä, että lunta on maassakin.

Sunnuntaina aamulla alkanut vesisade vähensi lumikerrosta, mutta loppuviikoksi ennustetut yöpakkaset tekevät lujat hankikelit vielä ennen lämpöisten kevätsäiden saapumista.

Lauantaina nautittiin kivasta kevätsäästä ja ihmisillä valoinen mieli.  Naapurinvaaralle iloista tanssiväkeä saapui 435:n lipun ostaneen verran.

Karavaanarit olivat lauantaina liikkeellä useammalla autokunnalla. Linja-autossa Vuokatista tuli yllättävän paljon väkeä huolimatta kiihkeimmän matkailusesongin hiljentymisestä.

Lauantain tansseissa piti alkuperäisen kattauksen mukaa esiintyä Saija Tuupasen ja eXmiehien sekä Henri Frimanin orkestereineen. Friman vaihtui Harri Nuutiseen ja Nuutinen yhdistelmään Pasi Kivimäki N.Y.T

 

Viikko sitten maanantaina kuulin pahaenteisen tiedon: Saija Tuupanen on kuumeessa. Kuume ei hellittänyt, torstaina oli väistämätön edessä eli esiintyjän vaihto. Olisin ottanut Reetan ja Suvin esiintymään Saijan tilalle, mutta he aloittavat keikkailunsa vasta 27.4. Tilalle kiinnitettiin Charles Plogman ja Pirita Niemenmaa & MiSiO. Perjantaina tuli tieto, ettei tämäkään onnistu, mutta eXmiehet tulisivat mielellään. Mielellään otin eXmiehet Naapurinvaaralle.

Pasi Kivimäen orkesteri säesti Piritaa. Näin saatiin yhdistelmä, joka tarjosi tanssi-illan jokaiselle minuutille jalan alle menevää tanssimusiikkia. Todettiinkin, että on huonommillakin orkestereilla ja solisteilla tansseja järjestetty.

Yleisömäärä kertoo sen, ettei ohjelmiston muutokset niin paljon vaikuttaneet kuin ehkä pelättiin.

eXmiehet jatkoivat matkaansa sunnuntaina Tyrnävälle päivätansseihin. Saija oli edelleen lauantaina flunssainen, eikä hän lähtenyt sunnuntaina Tyrnävälle.  Saijan faneille tiedoksi, ensi kauden avauksessa on Saija ja eXmiehet.

Pirita Niemenmaa lähti ajelemaan Seinäjokea kohden tanssien päätyttyä. Seuraava keikka Piritalla on nousevalla viikolla Äkäslompolossa Rosette-orkesterin kanssa.

Akaan Metsälinnaa ja Mahnalan lavaa pyörittävä Pasi Kivimäki jäi orkesterinsa kanssa yöksi Naapurinvaaralle. Kotiin Nokialle he lähtivät ajelemaan sunnuntaina.

 

Teksti ja kuvat sekä myöhemmin julkaistava video Pertti Granqvist