Tunnetko oheisen kuvan henkilöitä?  Tai tiedätkö vuosiluvun, jolloin kuva on otettu?

Naapurinvaaran Keskitalon Markku Karjalaisen kuvakokoelmista löytyneen kuvan takana olevan tekstin mukaan pilkullinen huivi päässä oikealla oleva nainen on Vappu Schroderus Kynnään talosta.

Päivärinteen Tyyne, omaa sukuaan Meriläinen on myös kuvassa.

Kuvan omistajan mukaan kuvaushetkellä elettäisiin 1930-lukua. On myös esitetty arvioita, että kuva olisi 1940-50 –lukujen taitteesta.

Naapurinvaaralla näköalapaikalla olevan taulun tekstin mukaan kuvan olisi ottanut Väinö Mankinen 1937.

Tuo vuosiluku on epäilyttänyt kuvassa olevien iän perusteella. Siksi nyt asiaa on ryhdytty selvittämään.

Kuva on otettu järvimaiseman perusteella nykyisen lipputangon seutuvilla. Lehti ei ole puussa. Jotenkin kuvasta tulee mieleen varhainen kevät. Onko ollut äitienpäivä vai sitten vappu. Hauskana yksityiskohtana taustalla virnuilevat pojat.

Poikien vaatetus varsinkin viittaisi 1930-lukuun.

Jos tiedät tästä kuvasta jotain, ota yhteyttä artikkelin kirjoittajaan p. 0400-218314.

 

Viime vuonna Naapurinvaaralla juhlittiin kolmen vuosiluvun täyttymistä.  Vuosiluvut ovat 125 vuotta, 70 vuotta ja 25 vuotta. Nuorisoseuran perustamisesta tuli kuluneeksi 125 vuotta, tanssitoiminnan aloittamisesta 70 vuotta ja Nuorisoseura on tansseja pitänyt Naapurinvaaralla 25 vuotta.

Juhlavuosi on myös nyt menossa olevakin.  Vuonna 1887 erotettiin 20 aarin haminapalsta Naapurinvaaran laelta. Juuri tuolta paikalta, missä kuvan ihmiset ovat.

Siis 130 vuotta sitten.  Siitä alkaa Naapurinvaaran virallinen historia kokoontumispaikkana.

Tasan 100 vuotta myöhemmin, 1987 SKP:n Kainuun piiri luopui Naapurinvaaran Huvikeskuksessa.

Yhdessä SKDL:n Naapurinvaaran yhdistyksen kanssa oli tanssitoimintaa vaaralla pidetty siihen mennessä 40 vuotta.  On saattanut tansseja olla jo 1945, mutta varmuudella 1946 ainakin.

Kommentit   

0 #1 Marjatta Löhönen 05.06.2019 19:55
Tuossa kuvassa oikealla, pilkullisen huivin omistava nainen ei ole Vappu, vaan Martta Tikkanen, Kaarreniemen emäntä, jolla oli megamuisti. Muita henkilöitä en tunnista. Kuvaaja on tod.näk. Väinö Mankinen, joka asui Rovaniemellä ja vietti lomiaan Naapurinvaaralla, oli kuvaajana kesähäissä ja kuvasi kylän ihmisiä. Jäätyään eläkkeelle armeijan palveluksesta muutti asumaan Naapurinvaaralle.
Lainaa

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä